Restructuring of the Place Mésirard and its surroundings – Dreux (28), 2001-2005

The redevelopment of the Place Mésirard is the result of five years of environmental and landscape studies, supplemented by traffic and cultural positioning studies.
With room available for a 400-space underground car park to replace an open-air car park air, a plan was proposed for a seven-floor underground car park wound around a central well of light and plants, in the heart of the Place Mésirard. This was the beginning of the process of creating the Place.

The infrastructure spread over the Place took this enhancement into account: the views of the Royal Chapel, the Belfry, the rediscovery of the Blaise river, the optimisation of surfaces and the concern with branching out these projects to the rest of the district, treating squares, plots, streets and alleys in a simple and coherent fashion.

This project, which is closely linked to the historical context, is set in the heart of a remarkable fabric and symbolises its revival and prosperity. It is based on the development of a decorative motif inspired by the constructive thinking of Philibert de l’Orme, the crowning feature of the Anet chapel, a few kilometres from Dreux. By projecting one of the famous geometric patterns on the ground, using the gap left by the centre of the car park as the centre of the composition, the idea is to draw the visitor upwards, into the heart of a moving, rustling, enveloping reassuring and refreshing arrangement of plants, softening the idea of the oppressive city.

Thus, the development created in Dreux seeks to draw attention to a cross-disciplinary vision of landscape, architecture and urbanism that respects this cultural heritage and cares for its harmonious development.

Program

Redevelopment of 34,000 m² of public space in the town centre of Dreux

Client

Commune de DREUX

Team

INTERSCENE - Landscape architect & urbanist (Mandataire)
SODEREF – BET
Agence QUADRA – Light designer

Surface

3,40 ha

Status

Realized project